Alimentația unei persoane în vârstă

Alimentația unei persoane în vârstă

   

Să îmbătrânești este o etapă naturală a vieții. Dar, această etapă este însoțită cel mai adesea de unele schimbări fiziologice importante. O persoană în vârstă trebuie să se confrunte cel mai adesea cu o diminuare a secrețiilor digestive, a absorbției intestinale și sintezei de proteine.

Dar, contrar ideilor preconcepute, nevoile nutriționale nu se diminuează odată cu vârsta. Se modifică doar pentru a răspunde evoluției metabolismului. Ce trebuie să privilegiezi în alimentația ta atunci când ești mai în vârstă sau care sunt lucrurile de care să ții cont atunci când ai în grija ta un bătrân? Ce trebuie să limitezi? Care sunt beneficiile unei alimentații echilibrate?

Alimentația unei persoane în vârstă- care sunt alimentele de privilegiat?

O persoană în vârstă poate să fie afectată de riscurile de carențe, de denutriție sau chiar de dezhidratare. Nevoile nutriționale nu se diminuează odată cu înaintarea în vârstă. Dar, trebuie să fie adaptate pentru a se evita unele probleme mai frecvente: osteoporoza, problemele digestive sau cele legate de colesterol.

O alimentație echilibrată este cea care va permite unei persoane în vârstă să aibă cea mai bună stare de sănătate. Cel mai bine ar fi să se consume alimente variate, de calitate și în cantități rezonabile. În fiecare zi, o persoană în vârstă, ar trebui să consume:

  • 5 fructe și legume.

  • 1-2 porții de proteine animale, dar și 3-4 produse lactate.

  • Pâinea și feculenții pot să fie consumate la fiecare masă în funcție de apetit.

O persoană în vârstă trebuie să mănânce în mod regulat, 3 mese pe zi și este foarte improtant să se hidrateze cât mai bine.

Ce trebuie să fie limitat?

Materiile grase sunt utile organismului, dar în mici cantități. Trebuie să se limiteze consumul de grăsimi adăugate și să se privilegieze preparatele pe bază de carne rotisată sau la grătar, dar și legumele preparate la aburi.

Cel mai bine ar fi să se alterneze tipurile de ulei pentru a se varia sursele de vitamine. Zahărul trebuie să fie consumat cu moderație, dar nu trebuie să fie interzis. Plăcerea de a se alimenta trebuie să fie prezentă și la persoanele la vârsta a treia. Este posibil să se diminueze și consumul de alimente care au zahăr adăugat în profitul celor care conțin zahăr natural, precum fructele.

Sarea poate favoriza retenția de apă și problemele legate de hipertensiunea arterială. Trebuie de asemnea preparatele făcute în casă și să se guste acestea înainte de asezonare pentru a nu le săra inutil. Ierburile aromatice și mirodeniile sunt cea mai interesantă opțiune pentru a pune cel mai bine în valoare gustul preparatelor.

Este de asemenea, judicios să se limiteze consumul de preparate industriale care sunt cel mai adesea extrem de bogate în sare. De asemenea, consumul de alcool ar trebui să fie și el evitat.

Care sunt beneficiile unei alimentații echilibrate pentru o persoană în vârstă?

A mânca bine este un factor de sănătate și de echilibru. După 50 de ani, este esențial să te hrănești sănătos și să aduci nutrienți buni organismului. Vei evita astfel o mulțime de probleme ce apar odată cu înaintarea în vârstă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*