Ai grijă de sănătatea ta, mergi să te consulte un medic în mod regulat, faci suficientă mișcare și încerci să te ții departe de alimentele și mâncărurile care știi că dăunează sănătății. Toate aceste lucruri ar trebui să îți asigure un stil de viață sănătos, însă se poate întâmpla să neglijezi un aspect important: vizita la nutriționist. Iată care sunt principalele motive pentru care ar trebui să apelezi la ajutorul unui nutriționist:
- Ești alergic la anumite alimente
Dacă nu ar trebui să consumi gluten, lactate, oligenoase sau alte tipuri de alimente, cel mai probabil îți este greu să îți creezi un plan alimentar care să îți ofere nutrienții necesari și să eviți deficiențele nutriționale. Un nutriționist te poate ajuta să compensezi aceste deficiențe atunci când nu ai voie să consumi anumite alimente și să alcătuiești o dietă echilibrată și diversificată.
- Ai probleme cu tranzitul intestinal
În general, toată lumea ignoră micile simptome care anunță un tranzit intestinal neregulat, fără să țină cont de faptul că reglarea tranzitului intestinal se face în principal cu ajutorul alimentației.
- Nu reușești să slăbești
Acesta este principalul motiv pentru care majoritatea persoanelor apelează la ajutorul unui nutriționist. Dietele „după ureche” nu oferă rezultatele dorite, pentru că nu iau în calcul nevoile nutriționale ale fiecărei persoane în parte, dar și pentru că nu iau în calcul adoptarea unor obiceiuri alimentare permanente, care să te ajute să înțelegi care sunt acele alimente ce îți oferă nutrienții de care corpul are nevoie, cum să le combini, în ce cantități și ce să eviți. În acest caz, un nutriționist îți poate oferi, pe lângă o dietă adecvată, recomandări nutriționale care pot fi de mare ajutor chiar și atunci când nu mai ești la dietă.
- Îți este tot timpul foame sau nu ai poftă de mâncare
Senzația pemanentă de foame, la fel ca și lipsa poftei de mâncare pot fi semne că există un dezechilibru între nevoile organismului și alimentație. Cu ajutorul unui nutriționist, vei reuși să identifici obiceiurile alimentare nesănătoase care cauzează astfel de dezechilibre în ceea ce privește apetitul.
- Ai colesterolul ridicat
În cazul în care ai probleme cu nivelul ridicat al colesterolului, un nutriționist te va ajuta să eviți acele alimente care îți dăunează și să introduci în alimentație alimentele care ajută la scăderea colesterolului.
- Trebuie să adaptezi dieta la stilul tău de viață
Fie că ai început să faci mai multă mișcare și te antrenezi intensiv de câteva ori pe săptămână, sau dimpotrivă, ai un stil de viață mai puțin activ din cauza anumitor problemele de sănătate, nutriționistul îți poate oferi recomandările necesare pentru a adapta dieta în funcție de schimbările care au loc în viața de zi cu zi.
- Nu îți poți controla poftele alimentare
Dacă tot timpul ți-e poftă de ceva dulce sau de ceva sărat, vei fi tentat să ronțăi tot timpul între mese. Pofta de dulce sau de sărat poate fi cauzată și de alimentația dezechilibrată, deoarece corpul nu primește anumite substanțe nutritive din dieta zilnică.
- Mănânci din cauza stresului
Atunci când ai tendința să mănânci prea mult, nutriționistul va încerca să afle care este cauza acestui comportament. Foarte multe persoane au tendința să mănânce prea mult pe fond nervos, atunci când trec prin situații stresante, însă acest comportament poate fi corectat.
Acestea sunt doar câteva din situațiile în are vizita la nutriționist te poate ajuta nu numai să slăbești, ci și să adopți un stil de viață sănătos și să elimini obiceiurile alimentare nesănătoase.