Ceai alb – origine si preparare

Ceai alb – origine si preparare

   

Ceai alb – scurta istorie si origini

Originar din Fujian-China, ceaiul alb este unul dintre cele mai scumpe si apreciate ceaiuri din China, frunzele sale provenind din soiul Da Bai (Marele Alb). Culese de foarte tinere, cat inca mai sunt acoperite de caracteristicul puf alb, frunzele de ceai alb sunt tratate termic (uscare la temperatura normala, traditional la soare), pentru a avea o oxidare (fermentare) foarte redusa. Ceaiul este recoltat de la planta “Camellia sinensis” si a fost proclamat de catre imparatul Huizong (dinastia Song), drept simbolul elegantei.

Frunzulitele de ceai alb nu se ruleaza, aspectul lor ramanand natural, chiar cu perisorii vizibili (semn al calitatii).

Infuzia din ceai alb are o aroma delicata, aspectul fiind limpede si de culoare foarte deschisa.

Varietati populare de ceai alb

Bai Hao Yin Zhen (Ace de argint): obtinut numai din mugurii nedeschisi, culesi primavara, este cea mai scumpa varietate de ceai alb.

Bai Mu Dan/ Pai Mu Tan (Bujorul alb): obtinut din muguri si primele doua frunzulite de ceai, este cules primavara. Este al doilea in ierarhia valorica.

Gong Mei (Sprancenele onoarei): ceai alb mediu calitativ, provenit mai ales din culturile soiului Xiao Bai.

Shou Mei (Sprancenele vietii lungi si nobile): obtinut din frunzulitele tinere si mugurii ramasi de pe urma recoltarilor anterioare.

Ceylon White (Ceai alb de Ceylon): produs In Sri Lanka, cules manual si uscat la soare

Darjeeling White (Ceai alb de Darjeeling): produs in India, ceaiul este recoltat manual, apoi uscat la soare.

Prepararea ceaiului alb

La prepararea ceaiului este indicat sa folositi apa de izvor sau apa filtrata, nu apa direct de la robinet, pentru a obtine o aroma cat mai apropiata de cea naturala. La fel ca la prepararea ceaiului galben, nu se foloseste apa clocotita, ci la aproximativ 70-80 grade Celsius; cu cat temperatura este mai scazuta, cu atat mai bine se pastreaza aroma. Timpul de infuzare variaza intre 3 si 10 minute, fiind invers proportional cu temperatura apei folosite. Este indicat sa se puna frunzele de ceai in cana, sa se toarne putina apa fierbinte peste ele, si sa se lase cateva secunde (15-20), pentru a se inmuia, si pentru a lasa aroma. Apoi se completeaza cu apa fierbinte, si se lasa la infuzat. Cand considerati ca este infuzat, indepartati frunzele de ceai, pentru a preveni aparitia gustului amarui.
In cazul in care doriti sa preparati mai multe infuzii, prima se lasa aproximativ doua minute, iar celelalate doua cate un minut fiecare.

Ceaiul alb contine mai putina cafeina (aproximativ 15mg/ceasca) decat ceaiul verde (aproximativ 20mg/ceasca) sau decat ceaiul negru (aproximativ 40mg/ceasca), studiile aratand ca are proprietati antivirale si antibacteriene superioare ceaiului verde. Deasemenea, efectul antioxidant este remarcabil.

6 Comments

 1. George I says:

  Da, ceaiul alb este prea putin inteles, majoritatea beau ceai verde, fiindca are un gust si o aroma mai tare.

 2. […] 5 varietati de ceai galben, o categorie individuala de ceai, mai rar chiar decat sortimentele de ceai alb, ce se obtine printr-un proces laborios, si se considera a fi unul dintre ceaiurile de calitate […]

 3. adela says:

  “Referitor la beneficiile consumului de ceai alb, acestea sunt cam aceleasi ca si in cazul ceaiului verde, numai ca, sunt de trei ori mai puternice. Contine mai multa cafeina decat cafeaua si restul ceaiurilor.”,”
  Referitor la beneficiile consumului de ceai alb, acestea sunt cam aceleasi ca si in cazul ceaiului verde, numai ca, sunt de trei ori mai puternice. Contine mai multa cafeina decat cafeaua si restul ceaiurilor.” pana la urma cum e? contine mai multa cafeina sau mai putina?

  • geo says:

   exact aceeasi nelamurire o am si eu; contine sau nu mai multa cafeina?? se dezic in afirmatii, ceea ce ma determina sa fiu foarte circumspecta

 4. Miki says:

  Cantitatea corectă de ceai recomandată pentru o cană ? Timpul l-am aflat , nu şi cît ceai este necesar dacă tot este o reţetă de preparare .Pentru obţinerea unui ceai , ar fi necesar să ştim toate elementele care duc la obţinerea unei infuzii cît mai bune.

  • Vegetarianul says:

   Cantitatea depinde ce calitatea ceaiului si de gustul bautorului. Ca “regula a degetului”, o lingurita de ceai pentru o cana de 3-400ml.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*