Ceai galben

Ceai galben

   

Sunt cunoscute, pana in prezent, minim 5 varietati de ceai galben, o categorie individuala de ceai, mai rar chiar decat sortimentele de ceai alb, ce se obtine printr-un proces laborios, si se considera a fi unul dintre ceaiurile de calitate servite la curtea imperiala. Facute initial doar pentru localnici, dintre ceaiurile galbene doar 3 sortimente mai exista inca.

 

 

Un ceai galben este un ceai special, procesat in mod similar cu ceaiul verde, avand insa un timp mult mai scurt de fermentare. Frunzele de ceai galben capata uneori un aspect maroniu, fapt care ii orienteaza consumul strict catre cunoscatori.

Varietati de ceai galben:

Junshan Yinzhen (Ace de argint de pe muntele domnilor) este un ceai foarte rar si se deosebeste cu greu de ceaiul alb, unul dintre cele mai faimoase ceaiuri chinezesti, provenind din regiunea Hunan.

Mo Gan Huang Ya Tea  – este cunoscut pentru proprietatile curative deosebite, fiind superior ceaiului verde din acest punct de vedere. Se cultiva in regiunea Anhui.

Meng Ding Huangya este cel mai faimos ceai galben, cultivat in regiunea Sichuan, pe varfurile cetoase ale muntelui Meng Ding. In timpul dinastiei Tang, a fost dat ca tribut imparatului. Acest timp de ceai este cules primavara devreme, si are o aroma delicata si rafinata, o impletira lina de accente florale si alune.

 

Preparare ceai galben:

Ceaiul galben se prepara cu apa la o temperatura de 75-80 grade, atunci cand formeaza bule mici de aer, inainte de fierbere. Infuzia se lasa 2-3 minute. O proprietate deosebita a ceaiului galben este aceea ca nu isi schimba gustul, in urma infuziei indelungate, nedevenind amarui, precum ceaiul verde.


Multi oameni care incearca acest ceai pentru prima data, nu simt vreo diferenta. Gusturile ceaiului sunt subtile. Este important atunci cand beti un ceai, sa va concentrati atentia asupra ceaiului. De-asta ceaiul produce o evadare minunata din ritmul prea rapid al vietilor noastre, timp in care veti lasa aromele sa zburde in cerul gurii.

One Comment

  1. Adrian Mihai says:

    Buna seara.
    Imi place foarte mult site-ul dumneavoastra bucatar.net.
    Si eu gatesc retete, am doua siteuri culinare si as dori sa va propun un schimb de link 3 way.
    Daca va intereseaza astept un e-mail de la dumneavoastra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*