Chimion –  beneficii pentru sanatate

Chimion – beneficii pentru sanatate

   

Chimionul este un condiment care provine de la planta Cuminum cyminum. Este nativ pentru Asia, Africa și Europa, dar este utilizat pe scară largă în întreaga lume. Este al doilea condiment cel mai popular după piperul negru.

Chimionul este de obicei achiziționat sub formă de semințe întregi uscate sau sub formă de pulbere măcinată. Este un ingredient tipic în multe amestecuri de condimente, cum ar fi pudră de curry. Chimionul este un condiment discret în multe bucătării, mai ales mexican, indian, african și asiatic.
În afară de gătit, chimionul a fost de asemenea folosit medicinal în multe părți ale lumii de câțiva ani. În unele țări din Asia de Sud-Est, este folosit pentru a ajuta la digestie, tuse, durere și sănătatea ficatului. În Iran, oamenii folosesc chimion pentru a trata convulsiile, în timp ce oamenii din Tunisia il folosesc pentru a ajuta la combaterea infecțiilor și scăderea tensiunii arteriale.
Interesul pentru chimion a crescut, pe măsură ce cercetările mai noi susțin unele dintre avantajele sale pentru sănătate. Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre beneficiile potențiale pentru sănătate și despre riscurile asociate cu chimionul, precum și despre cum să adăugați chimion în dieta dumneavoastră.

Șase beneficii posibile pentru sănătate, ale consumului de chimion

1. Pierdere în greutate
Chimionul poate fi util pentru persoanele care încearcă să piardă în greutate. Un studiu care a implicat adulții supraponderali a comparat efectele chimionului cu medicamentele de pierdere în greutate și cu un placebo. După 8 săptămâni, cercetătorii au descoperit că grupurile care au consumat chimion, au pierdut cantități semnificative in greutate. Oamenii din grupul cu chimen au prezentat, de asemenea, o scădere a nivelurilor lor de insulină.
Un alt studiu a constatat că femeile supraponderale și obeze care au consumat zilnic 3 grame de praf de chimen în iaurt timp de 3 luni au prezentat scăderi semnificative ale greutății corporale, mărimii taliei și a grăsimii corporale.

2. Colesterolul
Studiul menționat mai sus la femeile supraponderale și obezi a constatat, de asemenea, că consumarea a 3 g pulbere de chimen pe zi a dus la scăderea colesterolului total, colesterolului LDL sau a colesterolului “rău” și la nivelul trigliceridelor.
Femeile care au consumat pulberea de chimion au avut, de asemenea, niveluri mai ridicate de HDL sau colesterol bun.

3. Diabetul zaharat
Un studiu efectuat la adulții cu diabet zaharat de tip 2 s-a axat pe efectele uleiului esențial de chimion asupra zahărului din sânge. Participanții la studiu au primit fie 100 de miligrame (mg) de ulei de chimion pe zi, 50 mg de ulei de chimion pe zi, fie un placebo. După 8 săptămâni, ambele grupuri de ulei de chimion au avut niveluri semnificativ scăzute de zahăr din sânge, insulină și hemoglobină A1c. Grupurile acestea au prezentat, de asemenea, îmbunătățiri ale semnelor de rezistență la insulină și inflamație. Alte studii efectuate la om au arătat rezultate mixte intre folosirea chimionului și nivelurile de zahăr din sânge.

4. Sindromul intestinului iritabil
Un mic studiu pilot a analizat efectul consumului de ulei esențial de chimion pe simptomele sindromului intestinului iritabil (IBS). După 4 săptămâni, participanții la studiu au remarcat îmbunătățiri ale multor simptome, cum ar fi dureri de stomac și balonare.
La sfarsitul studiului, cei cu IBS care au experimentat in principal constipatia ca simptom, au avut mai multe mișcări intestinale. Cei care au experimentat în principal diaree ca simptom au avut mai puține mișcări intestinale.

5. Stresul
Chimionul poate juca un rol în a ajuta corpul să facă față stresului. Un studiu facut pe șobolani a analizat efectul extractului chimic asupra semnelor de stres. Când animalele au primit extract de chimion înainte de o activitate stresantă, corpul lor a avut un răspuns mai puțin semnificativ la stres decât atunci când nu au primit tratamentul.

Chimionul poate ajuta la combaterea efectelor stresului, lucrând ca un antioxidant. Aceeasi cercetatori au descoperit ca, chimionul a fost un antioxidant mai eficient decat vitamina C la sobolanii pe care i-au studiat.

6. Pierderea memoriei
Același studiu la șobolani a analizat, de asemenea, impactul extrasului de chimion asupra memoriei. Studiul a constatat că animalele care au primit acest extract au avut o memorie mai bună și mai rapidă.

Informații nutriționale
1 lingurita de seminte de chimion contine:
8 kilocalorii
0,37 g de proteină
0,47 g de grăsime
0,93 g de carbohidrat
Aceeași cantitate de semințe oferă, de asemenea, 20 mg de calciu, 1,39 mg de fier și 8 mg de magneziu. În plus, conține antioxidanți, care pot fi responsabili pentru unele dintre beneficiile asociate pentru sănătate.

Posibile riscuri și efecte secundare
Consumarea alimentelor gătite cu chimion este probabil sigur pentru majoritatea oamenilor. Unii oameni pot avea o alergie, caz în care ar trebui să il evite.

Sunt necesare mai multe cercetări înainte de a se recomanda doze suplimentare de chimion. Într-un studiu, unii oameni au prezentat greață, amețeli și dureri de stomac după consumul acestuia.
Ca și în cazul tuturor suplimentelor, oamenii ar trebui să le spună medicului ce iau. Multe suplimente pot influența modul în care funcționează anumite medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală. Faceți-vă cercetările pe diferite mărci.

Cercetarea a constatat că produsele din semințele de chimion au interacționat cu un medicament și creșterea nivelului sanguin al unui antibiotic utilizat pentru tratamentul tuberculozei.

Persoanele cu diabet zaharat, în special cele care iau medicamente pentru diabet, ar trebui să utilizeze chimionul cu prudență, deoarece pot schimba nivelul zahărului din sânge.

De retinut!

Chimionul poate avea potențialul de utilizare în abordarea unei varietăți de afectiuni.
Cercetările au arătat că semintele de chimion pot stimula sistemul imunitar și pot ajuta la combaterea anumitor tipuri de infecții bacteriene și fungice. Studiile au sugerat, de asemenea, că acesta poate ajuta la prevenirea unor tipuri de cancer.

Sunt necesare mai multe cercetări, dar acesta pare să aibă promisiuni în lumea medicală. Cea mai bună formă de suplimente și doză este în prezent necunoscută.
Deocamdată, chimionul se bucură cel mai bine in mâncare, nu ca supliment alimentar.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*