In lume, conform botanistilor, exista 14000 de specii de ciuperci din care doar 3000 de specii sunt comestibile. Ele sunt cunoscute de mii de ani, gasindu-se referinte despre ele ca fiind o delicatesa in texte din Egipt, Roma, Grecia si China.
Ciupercile sunt singura sursa vegetariana de vitamina D. Ele mai contin minerale, antioxidanti, fibre si o cantitate ridicata de vitamine B, precum: B6, riboflavina, niacina si acidul folic. Mineralele gasite in ciuperci sunt potasiul, fierul, cuprul, zincul, calciul, fosforul si seleniul.
Sunt recomandate in special diabeticilor deoarece nu contin colesterol si au insulina naturala. Consumul de ciuperci coboara tensiunea fiind indicate pentru hipertensivi. Niacina din ciuperci este unul din elementele care ajuta la prevenirea bolii Alzheimer.
Antioxidantii distrug o varietate de virusuri si bacterii iar mineralele continute au un spectru larg de calitati benefice pentru organismul nostru.
Se pot consuma fripte pe tabla sau la cuptor, cu putina branza presarata in mijloc (exista si alte retete), ca ciulama cu lapte si smantana ori ca inlocuitor de carne in ciorbe si tocane.