Cum se foloseste lavanda

Cum se foloseste lavanda

   

Versatila, lavanda, cu frumoasele si aromatele ei flori mov, ofera multe beneficii pentru trup si suflet. Vorbim adesea despre lavanda, dar exista de fapt mai mult de 35 de specii, cea mai cunoscuta fiind lavanda adevarata sau officinalis. Este cea mai versatila specie terapeutica. Dar, de multe ori se foloseste si lavanda hibrida, ideala in ulei esential, care are proprietati similare si care este mai putin costisitoare. Sa vedem, asadar, 10 motive intemeiate pentru a o folosi:

1. Pentru a reduce stresul, anxietatea si depresia

Puteti difuza uleiul esential de lavanda (25 picaturi) in aerul ambiant folosind un difuzor electric sau il puteti aplica pe torace si antebrate (15 picaturi) combinat cu un ulei vegetal, oricare altul cu exceptia uleiului de migdale, care nu este bine absorbit de piele, de doua pana la trei ori pe zi.

2. Pentru a trata micile noastre afectiuni cutanate

Lavanda este folosita si pentru puterile sale de vindecare, antiseptice si analgezice (reduce durerea de pe suprafata pielii). Pentru zgarieturi, aplicati un amestec de 25 de picaturi in o lingurita de ulei vegetal. Pentru arsuri minore si arsuri solare, se aplica uleiul pur pe zona afectata, deoarece, daca este amestecata cu ulei vegetal capteaza caldura si intarzie vindecarea.

3. Pentru a promova somnul

Efectul calmant si hipotensiv al lavandei faciliteaza adormirea si somnul mai usor. Aplicati la culcare (15 picaturi in o lingurita de ulei vegetal) pe ceafa, piept si sub picioare.

4. Pentru ameliorarea tendinitei, bursitei, rigiditatii gatului etc.

Lavanda are proprietati duble de relaxant muscular si antiinflamator. In caz de rigiditate sau durere musculara, se aplica local 15 picaturi in o lingurita de ulei vegetal, de trei pana la patru ori pe zi.

5. Pentru a calma o muscatura sau intepatura de insecta

Albina, viespea, intepatura de tantar – lavanda amelioreaza mancarimea, reduce durerea de pe suprafata pielii si scade tumefierea. Se aplica pe zona afectata (10 picaturi in 0 lingurita de ulei vegetal) la fiecare 15 secunde timp de 2 minute, apoi la fiecare 15 minute timp de 2 ore.

6. Pentru a va relaxa

Lavanda relaxeaza sistemul nervos si pe cel muscular si calmeaza bataile inimii. Pentru a crea o atmosfera relaxanta, aceasta poate fi difuzata in aerul ambiant.

7. Pentru a indeparta insectele si parazitii

Lavanda are un efect repelent asupra insectelor si daunatorilor. Pentru paduchi, de exemplu, poate fi aplicat uleiul in spatele urechilor si pe spatele gatului copilului (10 picaturi in o lingurita de ulei vegetal). Cu toate acestea, deoarece uleiurile esentiale sunt extrem de volatile, efectul lor este de scurta durata.

8. Pentru a atenua o durere de cap

Dupa o zi grea, un episod de stres sau tensiuni acumulate care declanseaza o durere de cap, una pana la trei picaturi de ulei esential de lavanda se aplica pe tample (persoanele  cu pielea sensibila o pot dilua in putin ulei vegetal).

9. Pentru a calma excesul de energiel la copii

Aplicati pe spatele si toracele copilului agitat un amestec de 10 picaturi in 1/2 lingurita de ulei vegetal. Va rugam sa retineti: acesta nu este un tratament pentru copiii cu tulburari de deficit de atentie cu sau hiperactivitate (ADHD).

10. Pentru tratarea acneei

Este folosita pentru proprietatile sale de reglare a sebumului, antiinflamatorii, vindecatoare si antibacteriene. Se aplica pe zonele afectate la fiecare trei zile.

Utilizarea lavandei nu este recomandata copiilor sub 2 ani, gravide (primele trei luni de sarcina si ultima luna) sau femeicare alapteaza si persoanelor cu tensiune arteriala scazuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*