Cum trec de la alimentatia mixta la cea vegetariana

Cum trec de la alimentatia mixta la cea vegetariana

   

In general este cunoscut destul de bine faptul ca mancarea vegetariana este mult mai sanatoasa decat cea bazata pe produse din carne, insa multi se tem ca nu vor reusi sa faca aceasta trecere, sau considera ca nu vor putea asimila suficiente proteine dintr-o mancare 100% vegetariana. In ambele cazuri raspunsul corect este: se poate.

Pentru a trece mai usor de la un regim de alimentatie mixt, in care carnea este preponderenta la un regim de alimentatie sanatos, bazat pe legume si fructe, trebuie sa incepem treptat (in cazul in care prin vointa nu reusim sa facem acest lucru direct). Astfel vom incepe prin inlocuirea carnii de vita cu fasolea iar a laptelui de vaca cu cel din soia sau orez. Daca reusim sa facem acest prim pas, restul va fi mult mai usor, evitand treptat sa mai consumam produsele ce contin proteina animala cu cele care contin proteine de origine vegetala.

proteina-vegetala

Daca acum cativa ani era mai dificil sa gasim produsele de care aveam nevoie pentru o dieta sanatoasa, astazi lucrurile s-au schimbat radical, vegetarienii gasesc mult mai usor la piata sau la market produsele de care au nevoie. Cel mai important moment in schimbarea dietei este constientizarea faptului ca o dieta sanatoasa ne va ajuta pe termen mediu si lung, intelegerea motivatiei pentru care facem aceasta trecere. Odata facut acest pas important, vom descoperi usor atat retete delicioase vegetariene, dar si vom incepe chiar noi sa experimentam. Internetul ne ofera mii de astfel de retete, singurul lucru de care avem nevoie este sa ne facem timp si sa le cautam.

De cele mai multe ori se face greseala de a considera ca retetele vegetariene sunt limitate sau ca nu ofera suficienta diversitate, o alta idee preconceputa, derivata din lipsa de cunoastere. Nici nu va puteti imagina cate ingrediente exista si nu ati auzit de ele, pentru simplu motiv ca nu sunt suficient promovate. Ideea ca va trebui sa va rezumati la soia si legume este total gresita. Un exemplu elocvent este carnea din proteina vegetala, pe care o gasim deja inclusiv in  supermarket. Puteti alege burgeri, salam, carnati, snitele sau chiar slanina, iar lista ar putea continua.

piramida-alimentelor-vegetariene

Laptele se poate inlocui cu succes cu preparatele similare din orez, soia sau nuci. Iata ca alternative exista, si nu sunt putine. Aveti de ales intre lapte, smantana, unt, branza sau maioneza, toate acestea fiind de origine vegetala, cu un gust deosebit de bun, fara a va lasa deloc impresia ca ati renuntat la cele traditionale.

Nu trebuie sa te limitezi la cateva produse, trebuie sa cauti pana le vei gasi pe cele care  iti plac si iti dau satisfactie maxima atunci cand le consumi, fara a le compara cu cele pe care le-ai inlocuit. Pentru a gasi cat mai multe retete care sa va permita o alegere usoara, incercati sa va documentati despre bucatarii traditionale bazate pe produse vegetale, care experimenteaza meniuri de acest fel de sute de ani, cum ar fi cele chinezesti, indiene, italiene sau mexicane. Puteti cauta si in bucataria traditionala de la noi, la categoria mancaruri de post. Veti descoperi ca puteti avea o masa mai diversificata chiar decat cea bazata pe produsele animaliere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*