Dieta vegetariana – capcane

Dieta vegetariana – capcane

   

Desi multi considera dieta vegetariana ca pe o dieta castigatoare prin insasi natura ei, lucrurile nu stau chiar atat de roz precum s-ar dori. Foarte multe alimente utilizate in aceste diete contin grasimi si zaharuri care nu ajuta in niciun caz la scaderea in greutate, ba chiar dimpotriva.

Exemple “negative” in dieta vegetariana pentru slabit

– branzeturile, colacul de salvare al multor mancai ne-carnivori, contin foarte multe grasimi, majoritatea saturate (adica din cele “rele”, care se depun pe interiorul vaselor sanguine), fiind obtinute din lapte integral, ca atare nu pot fi indicate in diete pentru slabit, la fel ca iaurtul si smantana, obtinute din acelasi lapte integral. In timpul dietelor vegetariene pentru slabit, orientati-va spre produsele lactate degresate, iar branza sa fie preferabil de vaca, cu continut mic de grasime, si in cantitati reduse.

– semintele, in categoria lor intrand nucile, alunele, fisticul, caju, semintele de dovleac sau floarea soarelui etc, joaca un rol foarte important intr-o dieta vegetariana, deoarece acestea sunt mari surse de proteine, si grasimile continute sunt de tipul sanatos, nesaturate. Cu toate acestea, consumate in cantitati mari, ele pot duce la ingrasare. De asemenea, consumul exagerat de seminte poate afecta functionarea vezicii biliare si a ficatului, ducand la aparitia colesterolului. Trebuiesc consumate cu moderatie, in jur de 2-3 linguri la o masa, amestecate in salate, si de preferat pre-hidratate.

– margarina si maioneza sunt dusmani aprigi ai oricarei diete, deoarece contin foarte multe grasimi saturate. Sunt de evitat in totalitate.

– Chipsurile, bauturile acidulate, biscuitii, ciocolata şi dulciurile contribuie cu o suma foarte mare de calorii la dieta noastra. Chiar şi vegetarienii trebuie să se abtine de la produse alimentare ambalate, mese congelate şi gustari bogate in grasimi. De evitat in totalitate.

– sucurile naturale (fresh-urile) sunt indicate in multe diete pentru slabit, desi noi consideram asta o jumatate de greseala, pentru ca sucurile din fructe contin mult mai multe calorii decat produsele din care sunt obtinute. Spre exemplu, 200ml cu suc de mere se transforma in 120 calorii, iar un mar are in jur de 80 calorii. Asta se datoreaza faptului ca se elimina celuloza (fibra), rezultatul conex fiind si acela al atingerii mai greoaie a starii de satietate. Este indicat sa beti apa plata si sa mancati fructe si legume, decat sa beti sucurile obtinute din acestea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*