O reteta fasole mung, cu originea in India, pe cat de delicioasa, pe atat de simplu de preparat.
Ingredientul de baza: Fasolea mung / moong / mudga (200-250 grame) se fierbe pana cand devine usor ingurgitabila (adica moale, pentru cei care au probleme cu vocabularul). Se ia de pe foc si se pune la scurs.
Intr-o tigaie adanca (preferabil wok) se pune ulei de masline extravirgin si o lingurita cu boabe de mustar (doar boabele, lingurita o luati inapoi, fiindca ne va face trebuinta si mai tarziu). Se da la foc mediu pana cand boabele de mustar incep sa pocneasca.
A sosit momentul pentru adaugarea chimenului (cam doua lingurite), usturoiului (3-4 catei) si chili (cantitatea in functie de resistenta la iute a celor ce vor manca preparatul). Se trage la tigaie, foc iute, pana cand aromele devin pregnante, dupa care se adauga o rosie taiata cubulete, turmericul (cam jumatate de lingurita) si fasolea mung fiarta la inceput.
Mai trageti la tigaie inca 2-3 minute, timp in care amestecati usor, dupa care puneti zeama de lamaie (o lingurita), sare dupa gust si o lingurita de scortisoara. Inca 2-3 minute si luam tigaia de pe foc.
Se adauga frunzele de coriandru, tocate, si se serveste cu mare si deosebita placere.
La reteta de fasole mung am pus cantitatile, orientativ, fiindca majoritatea simte ceva inaltator in sufletelul curat, pentru natia din care face parte, pe cale de consecinta “scapa” foarte usor usturoiul in balarii (adica pune in exces), in detrimentul scortisoarei. Cum nu vrem sa gatim (nici sa mancam) fasole mung a la Cluj… नुस्खा के लिए मात्रा.
Cei care se simt frustrati de “varza a la Cluj”, pot injura linistiti in comentarii, fiindca orgoliul este apanajul oamenilor inteligenti.
Interesant. Mai putin micile interventii spirituale dintre paranteze. Vrei sa iti educi cititorii sau sa ii jignesti?
Niciuna, nu suntem sclavii nimanui; nici stapanii,nici profesorii.
Cine se simte jignit, probabil din lipsa simtului umorului, sau fiindca are o musca pe caciula, se retrage.
Ba chiar e jignire. Eu am făcut facultatea de litere și chiar din primul an ne-au spus să nu comentăm vocabularul cuiva pentru că orice limbă este grea de învățat și este în continuă schimbare. Foarte urât din partea ta!
Felicitari, ai facut facultatea, sau ai absolvit-o? 🙂
O limbă (scuze! 🙃) „greu de învățat”, nu „grea de învățat”… Nu?
Faina exprimarea, umorul elimină stresul, mâncarea iese mai bună.
Mulțumesc.😀😀😀
Multumiri si spor la gatit! 🙂
Imi place rețeta, îmi place modul de scriere, iar umorul prezent ma amuză copios👏🏻👏🏻 Continuați cu încredere că faceți treabă faină 🤗
Mulțumim pentru rețetă!
Interesanta reteta,multumesc.Sunt dispus sa incerc din toate bucatariile lumii,nu am prejudecati.In momentul de fata lucrez cu indieni si ma mai bag si prin oalele lor din bucatarie.Am o intrebare,in Bucuresti,unde se pot gasi ingrediente indiene.Sau niste adrese on-line.Chinezesti,arabesti si chiar vietnameze se gasesc fara probleme si e lesne de inteles de ce
In Halele Obor gasiti condimente si tot felul de ingrediente, inclusiv indiene, arabesti, etc.
Tocmai am gatit reteta asta si a iesit o…simfonie de arommmmme! 🙂
Este un magazin indian, care are fasole mung si multe alte preparate indiene, la Obor, in piata noua, la etaj.
Am și eu o curiozitate: chimen sau chimion? Din câte știu, în bucătăria indiană se folosește foarte mult chimionul, nu chimenul.