Sunt anumite legume care se gasesc tot timpul anului datorita faptului ca se pastreaza foarte bine intre recoltari. Este si cazul guliei, o legume interesanta dar destul de neglijata in alimentatia de zi cu zi.
Arata ca o radacinoasa si de aceea multi cred ca gulia creste in pamant. De fapt creste la suprafata pamantului si este o leguma foarte utila pentru ca se poate consuma cu frunze cu tot.
Pentru cine nu a gustat, aflati ca gulia are o savoare si un gust foarte bun. Gustul dulceag-acrisor cu usoare nuante intepatoare caracteristic este dat de uleiurile eterice. Poate fi consumata in stare cruda sub forma de salata iar daca-i inlaturi coaja poti musca din ea ca dintr-un mar. O putem folosi la diferite mancaruri, fiarta, coapta, la aburi sau chiar murata. Va puteti surprinde familia cu o salata de gulie proaspata amestecata cu mar si morcov. Foarte simplu, rapid si sanatos.
Pentru vegetarieni sau pentru cei care doresc sa manance sanatos, gulia, la fel ca marul, poate tine loc de gustare. Este foarte hranitoare iar fara frunze are aspect de mar si se transporta usor. Ideala in curele de slabire pentru ca are putine calorii dar este plina de fibre.
Cu toate ca ne ofera un raport nutritiv foarte bun si are si rol terapeutic, gulia nu are locul pe care-l merita in alimentatie sau in prevenirea anumitor boli.
Gulia are putine glucide si putine proteine dar are vitamine importante ca vitamina A (utila pentru vedere si piele sanatoasa), vitamina C (fundamentala pentru sistemul imunitar), vitamina K( foarte importanta pentru coagularea sangelui).
Pentru constituirea celulelor si tesuturilor, gulia are o multime de saruri minerale printre care fierul, zincul, fosforul, potasiul, magneziul. Mai contine si sulf, mineral responsabil de mirosul dupa gatire, dar care se remediaza adaugand zeama de lamaie sau putin otet in timpul gatirii. Are virtuti exceptionale si poate fi folosita in prevenirea sau ameliorarea diferitelor boli ca de exemplu, dureri musculare, anemie, cefalee, infectii intestinale.
Sa urmarim cum putem beneficia de pe urma guliei:
Ne fortifica sistemul imunitar
Cercetatorii spun ca gravele tulburari ale organismului pot conduce la declansarea cancerului pe fondul unui sistem imunitar slabit. Bogatia de vitamine si minerale continuta de gulie activeaza metabolismul celular, fortifica sistemul imunitar si isi aduce aportul in prevenirea tumorilor.
Hai sa slabim putin, cu gulie
Curele de slabire sunt variate, complicate si greu de tinut. Pentru a putea slabi, pe langa sport si hidratare, corect este sa alegem alimente care ne aduc aportul necesar de substante nutritive si care pot contribui la curatarea corpului de toxine datorate consumului de proteine in exces sau de alimente procesate.
Gulia ajuta organismul sa se detoxifice stimuland arderile din organism si ajutand rinichii sa elimine acidul uric. Prezenta fibrelor iti da senzatia de satietate si totul contribuie la procesul de slabire. Cine doreste sa scape de cateva kilograme ar trebui sa includa gulia in alimentatia de zi cu zi, cruda, in salata.
Ai probleme cu oasele? Bea suc de gulie
Sub forma de suc, gulia este mai usor de asimilat si isi pastreaza toate proprietatile terapeutice printre care acela cu rol de mineralizare, ce intareste sistemul osos si te ajuta si in spasmele musculare. Poti s-o combini cu putina telina iar pentru absorbtia fierului este benefic sucul de lamaie.
Buna pentru sistem digestiv sensibil
Continutul de minerale si de fibre solubile si insolubile fac din gulie un aliment foarte digerabil si este recomandata in convalescenta. Pentru continutul mare de vitamina C si complexul de vitamina B, gulia gatita este recomandata si in alimentatia copiilor dar dupa varsta de 10 luni, cu moderatie si bineinteles cu acordul medicului.
Gulia si infectiile pielii
Daca nu va place sa mancati gulie, nu-i nimic, puteti s-o intrebuintati extern in degeraturi si in infectii ale pielii( acnee, furuncule, eczeme). In acest scop se coace in cuptor gulia cu coaja cu tot, se raceste usor, se taie in jumatati si se maseaza locurile afectate.
Sfat: Gulia nu este recomandata persoanelor care au probleme cu tiroida deoarece contine substante chimice care impiedica utilizarea iodului de catre tiroida.