Stiu ca pentru majoritatea cetatenilor, o mancare japoneza este legata de imaginea unui “sushi” elegant. Am pus sushi intre ghilimele, pentru ca si rulourile maki intra tot acolo, dupa parerea unor “cunoscatori”. Chiar si sashimi. Daca adaugam si o supa miso, Japonia isi termina potentialul culinar in trei miscari.
Bine, s-ar putea argumenta ca japonezii au imprumutat foarte mult din bucataria chineza si coreana, dar in cateva sute de ani au schimbat suficient de mult pentru a scapa de acest “blestem” al culturii chineze, care acum se indreapta cu repeziciune inspre vest. Specificul mancarii japoneze nu poate fi redus la supa miso si la sushi, asta este evident pentru oricine a intrat vreodata intr-un restaurant japonez, si a vazut ca exista tempura, soba, teriyaki, yakisoba, yakiniku, yasai itame si multe altele.
Mancarea japoneza este dominata de orez, acesta fiind felul principal de mancare, cele de mai sus fiind secundare, asa numite “side dishes”. Pe langa orez, predomina vegetalele, branza de soia (tofu), fructele de mare si pestele. Putini oameni stiu, si va puteti documenta mai bine din acest articol referitor la specificul mancarii japoneze, ca japonezii nu prea mancau carne, pana la restauratia Meiji (1868). Odata ca nu prea aveau de unde, fiind o tara cu un relief majoritar foarte aspru, impropriu agriculturii, si a doua din pricina religiei budhiste (zen), care are o pozitie foarte clara in ceea ce priveste uciderea animalelor.
Din pacate, in perioada moderna s-au lasat influentati de cultura vestica, adoptand o alimentatie “completa” in care intra si produsele de origine animala precum pui, porc si vita. Cu toate acestea, bucataria japoneza este inca dominata de orez, legume, peste si fructe de mare.
Daca ati devenit curiosi in legatura cu mancarea japoneza, va recomand restaurantul Zen Sushi, care desi pare un sushi bar, dupa denumire, este un restaurant in care puteti incerca toate deliciile bucatariei nipone, la preturi accesibile si calitate deosebita.