Oamenii au ucis peste 3 milioane de balene in secolul XX

Oamenii au ucis peste 3 milioane de balene in secolul XX

   

Cu toate ca vanatoarea de balene este interzisa printr-un acord international din 1982, bilantul uciderii cetaceelor atinge 3 milioane de exemplare. Trei state nu au semnat acest acord: japonia, norvegia si rusia (litere mici pentru ca nu merita  altceva). La fel de sfidator, islanda a reluat, din 2006, vanatoarea comerciala de balene.

E greu sa nu te intrebi de ce aceste popoare raman fidele barbariei evului mediu, pentru ca ignoranta nu mai e o scuza, in zilele noastre informatia circula rapid si liber, este imposibil ca aceste guverne sa nu vada ca distrug un simbol a vietii de pe Terra. Si totusi o fac.

balena

Imagini de pe website-ul International Whaling Commission

Balenele sunt mamifere foarte mari, cu ciclu de reproductie foarte lung, ca atare populatiile se refac foarte greu, chiar in conditiile in care tarile civilizate au renuntat la uciderea lor. Pe langa asta, ca pescuitul industrial le-a decimat resursele de hrana, poluarea oceanelor nu e de natura sa le ajute, la fel si incalzirea globala.

Spre exemplu, populatia globala de balene albastre este estimata la 10.000 de exemplare, in 2015. Comentariile sunt de prisos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*