Porridge

Porridge

   

Porridge este, probabil, cea mai sanatoasa si mai hranitoare varianta de mic dejun vegetarian. Este si foarte usor de inteles de ce: contine fibre, calciu, vitamine, va sa zica toate elementele nutritive din care ne luam energia zilnica. Si nu ingrasa. Cunosc o persoana care mananca de cateva zeci de ani porridge la micul dejun, fara nicio exceptie. L-am intrebat daca nu s-a plictisit, si mi-a raspuns ca-si variaza hrana celorlalte mese, insa masa principala (adica prima din zi) trebuie sa fie aceasta, pentru ca astfel organismul lui se simte cel mai bine. (Omul are 76 de ani si face drumetii pe munte, ca sa aveti o idee despre ce vorbesc).

In plus, dupa ce am incercat porridge pentru prima data, mi-am dat seama ca nu prea ai cum sa te plictisesti. Sunt atatea variatii de gust intr-un bol de porridge, incat numai imaginatia ta le poate pune limite.

Preparare porridge:

Basic, porridge reprezinta fulgi de ovaz semi-fierti in lapte. Zic semi, pentru ca timpul de preparare este foarte scurt, de ordinul a cateva minute. Se pot face pe flacara aragazului sau in cuptorul cu microunde.
In functie de anotimp si de ce vi se nazare, puteti adauga in ei diferite fructe (struguri, afine, zmeura, prune, piersici), proaspete sau deshidratate, migdale, nuca de cocos,  orice alt tip de seminte sau alune.  Ele se vor amesteca in compozitie la final, dupa ce porridge-ul a fost luat de pe foc. Dupa gust, se poate adauga zahar brun sau miere.

L-am intalnit preparat chiar si cu legume, in varianta cu sare, desigur, cu rosii deshidratate, boabe de mazare sau ceapa verde.

Valoare nutritiva porridge:

Ovazul este o sursa excelenta de vitamina E, zinc, cupru, fier, mangan, proteine si magneziu. Meniurile bogate in fulgi de ovaz (ca si alte cereale integrale) au meritul de a reduce riscurile bolilor de inima.

Ei, si daca nu va deranjeaza sa zambim putin, puteti considera ca porridge reflecta festinul culinar al specificului englezesc. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*