Reteta Aloo Gobi fara sos, varianta slow-cooked [VEGAN]

Reteta Aloo Gobi fara sos, varianta slow-cooked [VEGAN]

   

Probabil ca o larga majoritate dintre cititorii acestui website stiu despre Aloo Gobi (sau Gobi Aloo, depinde ce preferi: conopida sau cartof). Probabil ca aceeasi majoritate a gustat varianta de restaurant, cea in care cartofii si conopida se fierb in prelabil si se tin la frigider (alaturi de sosul din suc de rosii, garam masala, turmeric, ceapa etc) pana cand un client comanda minunea, moment in care toate se arunca in tigaia cu ulei incins si in 5-10 minute reteta de Aloo Gobi, in varianta preparata la restaurante, e gata pentru livrare.

Reteta Aloo Gobi slow-cooked, fara sos, are un gust mult mai bun, fiindca toate ingredientele se coc la foc mic, in felul acesta bucatile de conopida, dar mai ales cartofii, sunt patrunsi de aromele turmericului si picanteria ardeiului iute.

Ne putem permite varianta rapida numai in cazul in care lucram varianta cu sos, fiindca bucatile de cartof si conopida inmuiate in sos tot prind ceva gust, dar varianta uscata fara sos si gatita la foc iute, cu ingredientele principale prefierte, se transforma intr-un dezastru.

Sa vedem reteta Aloo Gobi fara sos, in varianta slow-cooked

Se iau cartofi si conopida in cantitati 1:1. Se taie cartofii in cubulete de marime medie, in vreme ce conopida se rupe in bucati de dimensiuni asemanatoare. Intr-o tigaie larga (eu prefer wok-ul) se pun cateva linguri de ulei (extravirgin e cel mai indicat) si se incinge binisor. Se pun in tigaie cartofii si conopida (se poate adauga si sare).

Se trage la tigaie amestecul, timp de 8-10 minute, vreme in care mai amestecati, din cand in cand, cu o lingura de lemn, dupa care se adauga ghimbir proaspat, tocat marunt. Cantitatea de ghimbir depinde de gust, dar trebuie sa retineti ca este condimentul forta al retetei, deci nu va zgarciti. Dupa ce ati adaugat ghimbirul tocat, mai lasati 4-5 minute pe foc si amestecati periodic.

Urmeaza turmericul, intr-o cantitatea iarasi dependenta de gust si de intuitia bucatarului. Eu pun o lingura cu varf la o conopida de dimensiune medie (cartofii 1:1, sper c-ati retinut). Ca atare, punem turmericul si amestecam pana cand toate bucatile de cartof si conopida capata culoare aurie. Boiaua de ardei (iute) se adauga tot acum, cantitativ in functie de rezistenta celui care va manca.

Acum avem doua posibilitati:

  • vom trece amestecul intr-un vas adanc si il vom baga in cuptorul incalzit la 220 de grade (atentie, vasul trebuie sa fie acoperit cat mai ermetic)
  • vom continua in tigaie dar vom reduce focul la minim si vom acoperi cu un capac

Oricare dintre variantele de mai sus ati alege, nu uitati ca amestecul trebuie sa fie acoperit cat mai bine. Observati ca nu se adauga apa, ca atare descoperirea vasului ar duce la uscarea exagerata a mancarii, avand in vedere ca vom lasa la cuptor / tigaie pana cand cartofii si conopida vor fi suficient de moi.

Dupa ce cartofii si conopida obtin consistenta demna de mancat, se adauga Garam Masala si se amesteca maximum 1 minut, nu mai mult. Daca va permiteti sa lasati mancarea “sa se aseze”, inca 15-20 minute, va recomand s-o luati de pe foc imediat ce-ati pus Garam Masala. Recomand folosirea amestecului de condimente Garam Masala Seminte, pe care sa le mojarati chiar inainte de adaugarea in mancare, diferenta intre ele si condimentul gata rasnit in pliculet e dezarmanta.

garam-masala

 

Amestecul de seminte este importat si comercializat de magazinuldemirodenii.ro, dar il gasiti si la Mega Image (vezi foto).

 

 

 

Daca vrei sa garnisiti cu frunze de coriandru proaspat, sunteti liberi s-o faceti, oricum gustul va va ramane in amintire si nu cred ca veti mai dori vreodata un Gobi Aloo in varianta fast-food pregatita in restaurantele indiene.

 

gobi-aloo-uscat-slow

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*