Sucul de morcovi – beneficii pentru sanatate

Sucul de morcovi – beneficii pentru sanatate

   

Sucurile proaspete de fructe și legume pot fi achiziționate de la majoritatea comercianților de alimente, de la piețele agricultorilor și de la magazine dedicate sucului proaspăt. Ele pot fi, de asemenea, făcute acasă cu echipamente de stors.

Morcovii sunt un ingredient obișnuit în multe sucuri, deoarece oferă o aromă care se îmbină bine cu multe alte fructe și legume. În afară de gust, sucul de morcovi poate oferi, de asemenea, numeroase beneficii pentru sănătate. Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre potențialele beneficii pentru sănătate și riscurile posibile de consum de suc de morcovi.

Informatii nutritionale

O cană de suc de morcov conține:

  • 94 kilocalorii (kcal)
  • 2,24 grame (g) de proteină
  • 0,35 g de grăsime
  • 21,90 g de carbohidrat
  • 1,90 g de fibre

Aceeași cantitate de suc oferă o varietate de vitamine și minerale, printre care:

  • 689 miligrame (mg) de potasiu
  • 20,1 mg de vitamina C
  • 0,217 mg de tiamină
  • 0,512 mg de vitamina B-6
  • 2,256 micrograme (mcg) de vitamina A
  • 36,6 mcg de vitamina K

Beneficiile pentru sănătate ale sucului de morcovi

Sucul de morcovi este nutritiv și poate fi benefic pentru o serie de afectiuni:

Cancer la stomac

Morcovii conțin antioxidanți, care pot explica rolul lor în prevenirea cancerului. Într-o revizuire a studiilor, cercetătorii au analizat efectul consumului de morcovi asupra riscului de apariție a cancerului de stomac. Ei au concluzionat că consumul de morcovi a fost asociat cu un risc de 26% mai mic pentru cancerul de stomac. Cu toate acestea, nu au specificat cât de mult ar trebuit să fie consumați pentru a reduce riscul de cancer la stomac. Sunt necesare mai multe studii controlate pentru a confirma această asociere.

Leucemie

Sunt necesare mai multe cercetări, dar sucul de morcovi poate avea un rol viitor în tratamentul leucemiei. Într-un studiu, cercetătorii au analizat efectul extractelor de suc de morcov asupra celulelor leucemice. Extractele de suc de morcovi au determinat celulele leucemice să se auto-distrugă și să-și oprească ciclul celular.

Cancer mamar

Un studiu al supraviețuitorilor de cancer la sân a analizat efectul sucului de morcov asupra nivelurilor de carotenoide, markerilor stresului oxidativ și markerilor inflamației în sânge.

Cercetătorii au raportat că nivelurile mai ridicate de carotenoizi din sânge au fost asociate cu un risc mai mic de revenire a cancerului de sân. În timpul studiului, participanții au consumat zilnic 250 ml de suc de morcovi timp de 3 săptămâni. La sfarsitul studiului, femeile au avut nivele crescute de carotenoide in sange si niveluri mai mici ale unui marker asociat stresului oxidativ.

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)

Sucul de morcovi este bogat in vitamina C. Cercetatorii au analizat asocierea dintre consumul alimentar de vitamina C si bolile pulmonare obstructive cronice (COPD) la adultii coreeni in varsta de 40 de ani sau peste. Ei au descoperit ca persoanele cu BPOC au avut un aport semnificativ mai mic de nutrienti multipli gasiti in sucul de morcovi, inclusiv carotenul, potasiul, vitamina A si vitamina C, decat persoanele fara BPOC. Cu toate acestea, persoanele cu BPOC au consumat, de asemenea, mult mai puține alimente în general decât persoanele fără BPOC.

Pentru persoanele care au fumat foarte mult, riscul de BPOC este mai mic la cei care au consumat mai multa vitamina C decat cei care au consumat foarte putin.

Posibile riscuri și considerații

Persoanele cu sisteme imunitare slabe, cum ar fi cele care primesc tratament pentru cancer, femeile însărcinate, copiii mici și persoanele în vârstă, ar putea fi nevoite să evite anumite alimente dacă există riscul ca aceștia să transporte boli cu transmitere alimentară. Sucurile de fructe și legume care sunt proaspăt stoarse sau care nu au fost pasteurizate pot avea un risc mai mare de a transporta germeni.

Se afirmă că persoanele cărora li sa spus să urmeze o dietă microbiană trebuie să evite sucurile de fructe și legume nepasteurizate, cu excepția cazului în care sunt făcute acasă. Femeile însărcinate ar trebui să aleagă sucuri care au fost pasteurizate sau tratate pentru a avea o durată lungă de conservare. Sucurile proaspete stoarse, care pot fi vândute pe piețele agricultorilor sau în baruri, ar trebui, de asemenea, evitate.

Morcovii conțin un tip de carotenoid numit beta-caroten, pe care organismul îl poate converti în vitamina A. Consumul unor cantități mari de carotenoizi din alimente nu a fost asociată cu efecte dăunătoare. Cu toate acestea, pielea poate deveni galben-portocalie dacă o persoană consumă o cantitate mare de beta-caroten timp îndelungat. Acest efect se numește carotenodermă.

De retinut !

Sucul de morcovi poate oferi multe beneficii pentru sănătate datorită nivelurilor concentrate de nutrienți pe care le conține. Totuși, sucul de morcovi are mai puține fibre și mai mult zahăr decât morcovii întregi. Fibrele sunt asociate cu gestionarea greutății și scăderea nivelului de colesterol.

 

Sucul de morcovi nu este potrivit pentru toată lumea, în special femeile gravide, copiii mici, vârstnicii și persoanele cu anumite boli, în funcție de modul în care acestea sunt preparate.

Sucul de morcovi poate fi inclus în dieta sănătoasă. Cu toate acestea, sucul de băut nu reprezintă un înlocuitor pentru consumul de fructe și legume întregi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*