Ziua mondiala a alimentatiei

Ziua mondiala a alimentatiei

   

Ziua mondiala a alimentatiei este celebrata in fiecare an in intreaga lume pe 16 octombrie, in onoarea de data de la infiintarea de Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite in 1945.

Faptul ca avem, cei mai multi dintre noi, o alimentatie deficitara, este relevat de o rata in crestere a obezitatii, Romania aflandu-se intre primele 10 tari din Europa in ce priveste aceasta afectiune. La nivel mondial, peste un miliard de persoane sunt supraponderale.

Principalele cauze ale obezitatii sunt stilul de viata nesanatos, axat in principal pe hrana bogata in grasimi si activitate fizica redusa.
Specialistii avertizeaza de ziua mondiala a alimentatiei ca obezitatea morbida este principala cauza a unor maladii cronice precum bolile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, accidentele vasculare cerebrale.

Din pricina, spunem noi, a ritmului alert al vietii contemporane, am adoptat cultura occidentala a alimentatiei de tip fast-food. Romanii au adoptat consumului produselor semipreparate, bogate in conservanti si aditivi alimentari, daunatoare sanatatii, in detrimentul gatitului in casa. Acest stil nou de viata a condus la cresterea incidentei afectiunilor cardiovasculare, a diabetului, a afectiunilor gastro-intestinale, dar si la o prevalenta crescuta a obezitatii.
Un sfat dat de nutritionisti este sa preluam obiceiurile vesticilor:  sa incepem masa cu o salata, iar dupa ce ne-am saturat, putem trece la mancarea gatita. Veti observa ca se va reduce cantitatea de mancare si va creste aportul de legume consumate, iar organismul va resimti o stare de bine fizic si emotional.
De asemenea, se poate incepe fiecare dimineata cu un fruct, dintre cele cu un aport mic de zaharuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*