Suc de soc

   

Suc de soc

Ingrediente:

1 kg zahar,
10-12 flori de soc mari,
4-5 lamai sau un pachetel cu sare de lamaie,
150 g zahar pentru caramel,
8 l apa.

Preparare

Zaharul se fierbe cu 3 l apa si cu sarea de lamaie sau zeama de la o lamaie, 15 minute ca sa se transforme in zaharuri mai simple (glucoza si levuloza), in lichidul acidulat, care va fermenta mai repede fara drojdie de bere (numai cu drojdiile salbatice care se gasesc in aerul din mediul inconjurator). Se pune in borcande 10 l, completand cu restul de apa rece, zeama de lamaie, coaja de la 1-2 lamai, pentru aroma si florile de soc.

Pentru culoare, se caramelizeaza zaharul, (maro deschis) si, cand se formeaza putina spuma deasupra, se stinge cu 1/2 l din lichidul respectiv. Se lasa sa fiarba pana cand se topeste caramelul, apoi se adauga in borcan si se amesteca bine; borcanul se lasa acoperit cu un tifon, ca lichidul sa fermenteze 3-4 zile, amestecand cu lingura de 3-4 ori pe zi. Cu 10 g drojdie frecata cu o lingurita de zahar pana se lichefiaza si apoi amestecata cu lichidul din borcan, sucul va fermenta mai repede, in 48 ore. Se poate consuma imediat, dupa ce a fost tinut la frigider.

Fara drojdia de bere, numai cu drojdii salbatice, sucul va avea un gust mai placut si se va conserva mai bine. In oricare varianta, dupa ce sucul a devenit putin sifonat, se strecoara prin tifon dublu, cu un strat subtire de vata deasupra si se toarna in sticle care se vor astupa foarte bine cu dop de pluta, legat cu sfoara.

Sticlele se vor pune la rece imediat; fara drojdie, sucul va fermenta mai lent, in circa doua saptamani; apoi se poate consuma cu o bautura alcoolizata. Cand se deschide sticla, sucul spumeaza ca o sampanie.

Mentiuni

Se poate pastra la rece 3-4 luni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*