Dulceata de nuci verzi

Dulceata de nuci verzi

   

Dulceata de nuci verzi este una (una mica) dintre minunile pentru care iubesc Grecia. Cu toate ca delicatesa gasita in magazinele de larg consum nu are niciodata gustul preparatului de casa, se apropie. Ii lipseste, cred, “touch”-ul gospodinei, care o aromeaza dupa gustul propriu, ideal cu vanilie, cuisoare si zeama de lamaie.

Sfarsitul lunii august, inceput de septembrie, este momentul pentru nuci verzi. Dulceata de nuci verzi nu este unul dintre cele mai simple preparate, dar merita tot efortul.

Ingrediente pentru dulceata de nuci verzi:

1 kg de nuci verzi (aprox 50 nuci inca necuratate)
1 kg de zahar brun
3-4 cuisoare
un baton de vanilie
1 lamaie
600 ml apa

Preparare dulceata de nuci verzi:

Se folosesc nuci verzi in perioada in care interiorul este inca gelatinos. Este recomandabil sa folositi manusi (chirurgicale) atunci cand indepartati coaja verde a nucilor.  Nucile se vor curata de coaja verde (pana la interiorul alb) si se lasa in apa rece vreme de cateva ore, schimband apa de 2-3 ori. Bunica le tinea in apa de var, pentru a ramane tari dupa preparare, dar e un demers mai complicat, se poate si fara. Se oparesc apoi nucile de 2 ori, tinandu-le in apa clocotita 2-3 minute, acoperite cu o farfurie.
Separat, se prepara un sirop bine legat, din apa si zahar, care se incearca pe o farfurioara sau intr-un pahar cu apa rece (picatura trebuie sa ramana legata, nu sa se disperseze).  La final se adauga batonul de vanilie, sectionat, si cuisoare.

Cand siropul este legat se adauga nucile si se fierb la foc mic pana dispare spuma care se formeaza deasupra. Este momentul pentru zeama de lamaie, la ultimul clocot.

Servire dulceata de nuci verzi:

Dulceata de nuci verzi se pune fierbinte in borcane, mai intai fructele, apoi se completeaza cu sirop. Se tin invelite intr-o patura, pana a doua zi, cand se pot aseza in siguranta in camara. Din aceasta cantitate veti avea, cel mai probabil, 2-3 borcane de 450 gr. de dulceata. Se serveste la zile mari, 3-4 nuci, ca e pretioasa. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*