Varza: proprietatile de exceptie ale unei legume banale

Varza: proprietatile de exceptie ale unei legume banale

   

Acum este o leguma banala pe care o intalnim peste tot, dar in antichitate varza era folosita ca aliment, era utila in diferite boli, in razboaie cataplasmele din foi de varza zdrobita aveau rol de dezinfectant pentru ranile soldatilor, iar in Roma antica se consuma la inceputul petrecerilor pentru mai buna absorbtie a alcoolului, de catre organism. Practic, era considerata un remediu universal si a fost declarata o leguma sacra.

In secolul XVIII, din povestea vestitului capitan Cook aflam ca navigatorii nu s-au imbolnavit de scorbut (boala datorata avitaminozei) in lungile calatorii pe mare deoarece au consumat varza murata pe care o carau pe nave, in butoaie.

varza-proprietati

 

 

Aceasta leguma are toate sarurile minerale importante (fier, magneziu, potasiu, fosfor, iod, sulf) iar pe langa vitamina C contine complexul de vitamine B si mai ales B9 (acidul folic ) vitamina pe care corpul nu o poate sintetiza si trebuie luata din dieta zilnica. Vitamina A este responsabila de hidratarea tesuturilor, incetineste imbatranirea, este tonica si remineralizanta iar sulful este considerat dezinfectantul aparatului respirator. Varza poate fi consumata cruda in salate sau gatita in multe feluri si se poate pastra timp indelungat atunci cand este murata.

Pentru cei care nu pot sa manance varza, pot apela la sucul de varza. Sucul de varza cruda este util in probleme urinare, dureri musculare, reumatice, carente de vitamine si minerale, oboseala, rehidratarea pielii si parului, ulcer, probleme intestinale. Un pahar pe zi de suc de varza amestecat cu morcov si lamaie pentru imbunatatirea gustului, iti da imediat o stare de bine.

Avand o gama larga de utilizari, pentru uz intern sau aplicatii locale, varza are proprietati benefice si extraordinare in tot organismul. Sa urmarim detaliat cateva dintre beneficii:

Folositoare in anemie
Anemia are diferite cauze dar una dintre ele este alimentatia deficitara in vitamine si minerale. Varza are proprietati antianemice datorita fierului, cuprului, magneziului, potasiului, calciului si bogatiei de vitamine continute. In acest caz este indicat sucul de varza proaspat stors, o cescuta in fiecare dimineata, pe stomacul gol.

 

Fara dureri de oase si musculare
Este considerata un remediu miraculos pentru dureri musculare, articulare sau cervicale si se poate folosi intern si extern. Pentru uz intern este recomandat sucul de varza cruda pentru ca functioneaza ca un tonic si ca detoxifiant. Pentru uz extern, cu rol antiinflamator in dureri musculare si reumatismale sunt folosite cataplasmele cu foi de varza zdrobite, aplicate in 2 sau 3 straturi direct pe locul dureros si tinute 3 ore.

Aparat digestiv curat si sanatos
Varza este o leguma foarte pretioasa pentru stomac avand rol cicatrizant in colitele ulceroase datorita vitaminei C iar fibrele continute au rol de “matura” a intestinelor fiind utila in constipatie. Substante antioxidante ca polifenolii, carotenoizii si sulforafanul fac din varza un aliat util in preventia tumorilor sistemului digestiv. Este recomandata sa se consume in stare proaspata, ca salata sau suc.

Varza si diabetul
Pe langa faptul ca stimuleaza secretia de suc gastric sucul de varza regleaza glicemia fiind de folos celor cu diabet si este util in acest sens consumul a 50 ml de suc de varza, cu o ora inaintea micului dejun. La fel de eficienta este salata de varza proaspata,cu ulei de masline si lamaie sau un pahar de zeama de varza murata.
Sfat: Apa ramasa de la oparirea verzei poti s-o folosesti la curatarea pielii, in inflamatii, eczeme sau acnee deoarece contine sulf ce are rol dezinfectant si cicatrizant.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*